Monday, July 14, 2008

VALORACIÓ 37 CONGRÉS DEL PSOE

El PSOE ha tancat el 37è Congrés explicitant a la ciutadania i als seus militants els veritables continguts socials i de valors. Aquestes demandes que la societat ha sol·licitat, el PSOE les ha sabut recollir amb més de 6000 esmenes, precisament tot això defineix els valors de l’esquerra.

El 98.5% dels delegats han donat el suport de renovació de lideratge a José Luis Rodríguez Zapatero i el 98.8% ha donat suport a la seva nova executiva. Això s’ha aconseguit amb una sèrie de proclames que han agradat molt a les bases del partit i com deia al paràgraf anterior, són demandes de la societat. La immigració, l’avortament, l’eutanàsia o la laïcitat han estat presents en el passat cap de setmana en la celebració del 37è Congrés.

Respecte la immigració, el PSOE recull la participació política dels estrangers com una via de integració; la proposta defineix que els extracomunitaris podran votar a les eleccions del 2011, esmena que recull aquest dret, que explica que els estrangers de residència legal i estable al nostre país durant 2 o 3 anys, podran exercir el seu dret de sufragi als comicis municipals. En aquest aspecte, a més del recull d’aquest tipus d’esmenes considero un important gest que la dominicana Fernanda Jiménez hagi estat escollida secretària de Polítiques d’Integració i Convivència.

El partit ha entès també, i així s’ha expressat en el recull de diferents esmenes que existeix una demanda social per la regulació d’una mort digna. Això obre les portes a l’eutanàsia i a l’extinció de les sedacions pal·liatives. És cert que aquest és un tema polèmic socialment, però també és evident que des de les perspectives d’esquerra s’ha d’oferir respostes al dret de morir amb dignitat i també és clar que les postures més dretanes o neolliberals apliquen molta hipocresia en aquest tema tan cabdal.

El president del PP, Mariano Rajoy, aquests darrers dies definia que l’economia no és de dretes ni d’esquerres. Des d’una perspectiva progressista, això és clarament mentida i així ho ha expressat José Luis Rodríguez Zapatero en el seu discurs de clausura. També és cert que en aquest mateix discurs reconeixia la magnitud de les dificultats econòmiques. En definitiva, s’ha parlat de crisi, però això s’ha reconegut i es comparteix aquest sentiment de preocupació respecte als més desfavorits. Els que han perdut el seu lloc de treball, l’encariment de les hipoteques, problemes dels petits empresaris, el preu de la benzina, simplement el fet de no poder arribar a fi de mes. Hem sabut posar en aquest Congrés els valors ideològics com a punt de referència, però sense oblidar la gestió diària de l’economia.

Un altre punt per mi cabdal que s’ha remarcat en aquest Congrés ha estat donar un nou impuls al concepte de federalisme; el propi Jesús Caldera, secretari d’Idees i Programes, declarava: “Nosotros, desde el PSOE, sí que defendemos el federalismo”. Això ha estat a un recull d’esmenes expressades pel PSC, esmenes que, amb molt bon criteri, el PSOE ha sabut recollir, però des del PSC se li ha sabut donar aquest sentit, introduint a la resolució millores i precisions en el propi discurs federalista i en la concepció del model territorial. El company Daniel Fernández, coordinador dels diputats del PSC al Congrés, ha fet molt bona feina en aquest sentit, ha estat l’encarregat de defensar aquesta tesi del PSC i aconseguir que s’acceptessin a la comissió de treball que tocava aquestes polítiques institucionals, de la qual ha estat ponent la gallega Carmela Silva, portaveu del Senat.

També ha quedat molt clara l’aposta per la pluralitat lingüística, tema que s’ha pres seriosament al PSOE, a part d’aprovar les mocions que defensen explícitament la immersió lingüística a Catalunya, d’acord amb els plantejaments i les tesi del PSC, el tema ha estat també reflectit en tots els principals discursos que José Luis Rodríguez Zapatero ha fet en els diferents moments del Congrés del PSOE. El PSOE ha fet seva la defensa de la pluralitat lingüística.

A nivell de persones, els companys Miquel Iceta i Carme Chacón han estat escollits com a membres de la comissió executiva federal del PSOE. I en el comité federal el nostre primer secretari i Ministre de Treball i Immigració, Celestino Corbacho, continua com a membre i en substitució de José Montilla i Carme Chacón entren els companys Jordi Hereu, Alcalde de Barcelona i la diputada Teresa Conillera.

Els 5 delegats de la nostra Federació del PSC de L’Hospitalet em consta que han desenvolupat una bona tasca en les diferents comissions de treball i han col·laborat amb la delegació del PSC. Els companys Núria Marín, Alcaldessa de la ciutat, José Conde, Secretari d’Organització de la Federació, José María García Mompel, Primer Secretari de l’Agrupació Sud, Mario Sanz, primer secretari de l’Agrupació Nord i Glòria Herance, Regidora de Joventut. També han estat a Madrid, com a convidats al Congrés, el Diputat al Parlament espanyol, José Vicente Muñoz, i el Diputat al Parlament català, David Pérez, y també José Luis Hernández, vicesecretari de l’Agrupació Est. I que han compartit el debat de les ponències amb el nostre Primer Secretari i Ministre de Treball i Immigracióm, en Celestino Corbacho, avui instal·lat a la capital degut a les seves responsabilitats i que ens consta que ha estat un magnífic amfitrió de tota la delegació.
No tots els aspectes d’aquest Congrés m’han agradat; s’ha passat de puntetes i s’ha anestesiat el debat sobre el finançament autonòmic. Jo personalment crec que s’hauria d’haver donat un pas endavant en aquest sentit…………………………………..
Bé, no ha estat possible. Això vol dir que tocarà en el nostre congres del PSC treballar aquests temes. Congrés que celebrarem els propers dies 18, 19 i 20 de juliol al Palau de Congressos de Barcelona. Però bé, aquest, com deia abans, és un altre Congrés, ja en parlaré en el seu moment.